20 Nisan Cumartesi 2024
AnasayfaGüzellikCilt BakımıCilt Türü Nasıl Belirlenir

Cilt Türü Nasıl Belirlenir

Cilt Türü Nasıl Belirlenir

Cilt tipi, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Peki Cilt Türü Nasıl Belirlenir sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Kimi insanların cildi yağlı olurken kimilerinin ki ise karma veya kuru olabiliyor.

Cildimizin yapısı genetik ve çevresel faktörlere göre de değişiklik göstermektedir. Mesela bazı insanların cildinin pürüzsüz olduğunu, tek bir sivilcenin dahi olmadığını görürüz. İşte bu genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Eğer cildinizde sürekli sivilce, siyah nokta veya lekelenme problemi ile karşı karşıya kalıyorsanız buda çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden öncelikle cilt tipinizi belirleyerek buna uygun temizleyici ürünler, maskeler ve peelingler kullanmalısınız.

Cilt tipleri 4’e ayrılmaktadır. Bunlar; kuru, karma, normal ve yağlı cilt tipleri olarak adlandırabiliriz. Cilt tipimize uygun bir temizleyici ürün yardımıyla günlük olarak cildimizi temizlemeliyiz. Cildimizde gözle görülür bir kir fark etmesek de günlük olarak soluduğumuz havadan, gittiğimiz mekanlardan dolayı cildimizi temiz tutmalıyız. Böylece hem daha sağlıklı bir cilde sahip oluruz hem de estetik bir görüntüye imza atmış oluruz.

Cilt tipi nasıl belirlenir?

Cildinizin türünü tespit etmek istiyorsanız genel olarak en yaygın ve en etkili olan bu iki yöntemi deneyin. Öncelikle bu testi yapabilmeniz için cildinizin yıkanmış ve tam anlamıyla temizlenmiş olması gerekmektedir. Tüm bu işlemleri uyguladıktan sonra parmağınızı hafifçe cildinize bastırın. Eğer parmaklarınızda veya yüzünüzde yağlı bir his varsa cildiniz “yağlı ciltler” kategorisine giriyor. Parmaklarınızda yağlı bir his yoksa cildiniz “normal” veya “kuru cilt” yapısına sahip olabilirler.

Diğer bir etkili yöntem ise kâğıt mendil yardımıyla yapılmaktadır. Sabah uyandığınızda kâğıt mendili ıslatarak yüzünüzü silin. Eğer kâğıt mendilde yağ kalıntısı varsa cildiniz yağlı, mendil çok hafif nemli ise cildiniz normal, yağ ve nem kalıntısı yok ise cildiniz kuru bir yapıya sahiptir.

İşte sizler için cilt tiplerinin özelliklerini açıkladık:

Kuru Cilt: Kuru cilt, diğer cilt tiplerine kıyasla kendini en kolay belli eden yapıya sahiptir. Kuru ciltlerde genellikle pul pul dökülmeler veya cildin bazı bölgelerinde soyulmalar meydana gelir. Bu cilt yapısında yağ oranı az olduğundan dolayı cildin yapısına uygun olan bir nemlendirici kullanılmalıdır.

Kuru cilt yapısına sahip olan bir insanın yüzü nem eksikliğinden dolayı genellikle donuk ve solgun görünür. Diğer cilt tiplerine oranla kırışıklıkların görülmesi daha kolaydır. Bu yüzden kuru cilt yapısına sahip olan kişiler mutlaka günlük olarak içerisinde E vitamini bulunan nemlendirici kullanmalıdır.

Yağlı Cilt: Yağlı bir cilde sahipseniz genellikle yüzünüz fazla yağ üretiminden dolayı parlak görünür. Bu cilt tipinde en çok şikâyet edilen durum aşırı siyah nokta ve sivilce oluşumudur. Ayrıca yağlı cilt tipinde gözenekler gözle görülebilecek kadar geniştir. Dolayısıyla bu cilt türüne sahip olan kişiler gözenek küçültücü temizleme ürünlerini günlük, düzenli olarak kullanmalıdır.

Normal Cilt: Normal bir cilt yapısına sahipseniz öncelikle çok şanslı olduğunuzu belirtmek istiyoruz. Çünkü cilt tipleri arasında en sorunsuz ve pürüzsüz olan cilt türlerinden bir tanesidir. Bu cilt tipinde kuruluk ve yağlanma görülmemektedir. Normal cilt, gergin ve sağlıklı bir yapıya sahiptir. Fakat normal bir cilt tipine sahipsiniz diye cilt bakımınızı ihmal etmeyin.

Karma Cilt: Karma ciltleri hem yağlı hem de kuru bir cilt olarak tanımlayabiliriz. Karma ciltlerde genellikle T bölgesi yağlı, geri kalan kısımlar kurudur. T bölgesinde fazla yağı emen cilt ürünleri kullanılırken, geri kalan kısımlarda ise E vitamini içeren nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.

Hassas Cilt: En sorunlu cilt tiplerinden bir tanesi de hassas ciltler… Hassas ciltler, çevresel faktörlerden en hızlı etkilenen cilt türleridir. Bu nedenle tahriş olmaya ve kızarmaya en açık cilt tipidir. Hassas bir cilt yapısına sahipseniz her cilt ürününü kullanmamalı, dermatolojik onaylı, hassas ciltlere özel bakım ürünlerini kullanmaya özen göstermelisiniz.

Cilt Bakımı kategorimizde yer alan tüm makalelerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
1TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

POPÜLER KONULAR

İLGİLİ MAKALELER